Odločitev za varčevanje na dolgi rok je težka, a modra odločitev

Ste se že kdaj vprašali kakšna bo vaša pokojnina iz obveznega pokojninskega zavarovanja in koliko časa boste morali delati, če boste želeli prejemati dostojno pokojnino? Še ne? Potem je skrajni čas, da o tem začnete resno razmišljati.

V zadnjih mesecih se veliko piše in govori o pokojninski reformi, ki bo korenito spremenila naše razmišljanje o nujnosti varčevanja za starost. Za enkrat pa se nam ob misli na starost zmotno dozdeva, da je do tistih časov še zelo daleč, zato prepogosto najdemo izgovore zakaj danes še ne moremo začeti z varčevanjem ter si postrežemo z idejo, da je za to še dovolj časa.

Življenjska doba ljudi se podaljšuje, kar je na podlagi statističnih podatkov težko zanikati, hkrati pa nataliteta pada, zato se je v razvitih državah že začel kazati prepad med prihodki pokojninskih blagajn ter njihovimi odhodki.

Slika 1: Primerjava prebivalstvenih piramid Slovenije za leti 1971 in 2008

Prebivalstvena piramida

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Trenutno za pokojnino enega Slovenca, starejšega od 65 let, prispevajo 3 delovno aktivni prebivalci, po projekcijah pa bo do leta 2050 za pokojnino enega upokojenca v povprečju prispevalo le 1,75 delovno aktivne osebe. Odlašanje z izdelavo načrta varčevanja za starost torej za posameznika pomeni veliko tveganje, saj ni verjetno, da bi lahko država ob prikazanem trendu staranja prebivalstva zagotovila dostojno pokojnino iz obveznega zavarovanja.

Odločitev za varčevanje je vsekakor težka, pot do odločitve kje varčevati pa zelo kompleksna. Vsekakor moramo pred odločitvijo za varčevanje natančno vedeti s kakšnim namenom bomo varčevali, hkrati pa je odločitev o tem na kakšen način varčevati odvisna tudi od tega kdaj in koliko denarja bomo potrebovali. Glede na trenutne demografsko stanje in podaljševanje življenjske dobe je ob sorazmerno nizkih denarnih vložkih težko pričakovati »visoke« rente. Zanemariti ne gre niti dejstva, da si v različnem življenjskem obdobju varčevanja lahko privoščimo različno mero tveganja. Več o procesu načrtovanja varčevanja za starost si lahko preberete v prispevku Mete Berk Skok.

Varčevanje v pokojninskem skladu je davčno stimulirano

Tudi v Kapitalski družbi lahko varčujete za starost. Ponujamo vam eno izmed oblik varčevanj na dolgi rok – varčevanje v vzajemnem pokojninskem skladu, ki je tudi davčno stimulirano.

Vsi, ki ste se v preteklem obdobju že sprejeli modro odločitev o začetku varčevanja in, ki s samostojnimi vplačili varčujete v pokojninskih skladih, ne zato pozabite preveriti ali je Davčna uprava RS vaša vplačila upoštevala kot davčno olajšavo. Za vsa individualna vplačila lahko člani pokojninskega sklada uveljavljate posebno davčno olajšavo, ki vam neposredno znižuje dohodninsko osnovo. Najvišji znesek, ki je še predmet davčne olajšave znaša 5,844 odstotka bruto plače varčevalca, za leto 2010 pa lahko kot davčno olajšavo varčevalci uveljavljate vplačila do 2.604,54 evrov.

Davčna uprava RS je namreč konec meseca marca že razposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2009, ki smo jih zavezanci na dom prejeli po navadni pošti. Naslednji sveženj informativnih izračunov bodo na pošto oddali 31. maja. Če menite, da vam davčna olajšava pripada pa je informativni izračun ne upošteva, lahko ugovor na informativni izračun vložite v roku enega meseca (za prvi poslan sveženj torej do 30. aprila 2010). (Obrazec ugovora je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani davčne uprave.

Skoči na vsebino